fredag 17. september 2010

Bloggoppgåve 1 - Håvamål


Eddadikt er dikt i frå norrøn tid, og inneheld enten gudedikt eller heltedikt. Eit av dei mest kjende dikta er Håvamål som også er kjend som ”den høyes tale”. Dikta er skriven med utgangspunkt i Odins ord. Håvamål er ei samling med gudedikt og visdomsdikt. Samlinga ble skreve på Island på 1200-talet. Gudedikt handlar om dei norrøne gudane, og gjer informasjon om hendingar som har skjedd i norrøn mytologi.

Håvamål leggar stor vekt på eigenskapar som varsemd, klokskap, mot, måtehald og trufast vennskap. Dei motsette eigenskapane åtvarast.

Håvamål består av 164 strofer, og er det lengste av alle eddadikta. Dei fleste strofene er i ljodhått som er eit versemål i norrøne dikt. Sjølv om diktet inneheld mange strofa, så er det fleire dikt og diktbruddstykkar som ikkje har hørt saman i den munnlege overleveringa. Sia alle kan seies å ha eit didaktisk innhald, er dei i skriftleg form blitt redigert under ein felles tittel.

Mange meiner Håvamål består av mange enkeltdikt, men det seies at det består av seks deler. Den første delen består av leveregler for skikk og brukt, andre delen av kjærleik, tredje del av kvinnene og deira rettighetar, fjerde del av råd og til slutt femte og sjette del som handlar om Odin.
Den delen av Håvamål som er best kjend og ofte sitert, er dei første 77 strofene. Dei har vore kald ordspråkdiktet fordi ordspråk dannar kjernen i mange av dei, men eit meir dekkande namn er visdomsdikt.

Kjelder:
* http://no.wikipedia.org/wiki/H%C3%A5vam%C3%A5l
* http://www.heimskringla.no/wiki/H%C3%A5vam%C3%A5l
* http://folk.uio.no/jonv/norsksider/havamal.htm
* http://www.snl.no/H%C3%A5vam%C3%A5l
* http://no.wikipedia.7val.com/wiki/Ordspr%C3%A5k

3 kommentarer:

  1. Veldig bra Anniken, du har mye informasjon og det er spennende og lese. Savnet det å kunne klikke meg videre inn hvis jeg ville lese mer om feks Håvamål på egenhånd. Bra Anniken:)

    SvarSlett
  2. Bra, ikke for langt blir ikke kjedelig å lese. Kjempe fint:) Kilder?

    SvarSlett
  3. Jeg syns dette var kjempebra skrevet! Du er flink til å fange leseren med en god, informerende tekst. Passe lengde, godt innhold og fine bilder og linker. Meget bra gjennomført Mesel. Strålende :D !

    SvarSlett